Busreis van Football Memories door Rotterdam

De dames en heren van Excelsior Football Memories waren afgelopen dinsdag om 10 uur ’s ochtends aanwezig bij het Van Donge & De Roo Stadion om een busreisje te maken door Rotterdam. Met Sander de Kramer als reisleider reden zij langs bekende punten in de stad. Uiteraard hoorden daar de nodige anekdotes bij. Deze Rotterdamse reis werd afgesloten met een heerlijk broodje bal bij De Ballentent.

Excelsior Football Memories
Voor ouderen in eenzaamheid of bij wie het geheugen niet meer is wat het geweest is, wordt iedere dinsdagochtend Excelsior Football Memories georganiseerd. Ouderen uit Kralingen en Crooswijk halen hier herinneringen op over de voetbalhistorie, maar ook verschillende onderwerpen van de Rotterdamse geschiedenis. Door middel van foto’s, filmpjes, muziek, oude boeken en bladen zorgt de Excelsior Foundation ervoor dat het geheugen van deze mensen geprikkeld blijft worden.

Busreis
Met een goede bak koffie of een lekker kopje thee in de buik stapte deze groep mensen in de spelersbus van Excelsior. Na een opening met de huishoudelijke mededelingen van Piet de Kramer nam zijn zoon Sander de microfoon over. Als echte ‘Rotterdammert’ met een maatschappelijk hart was hij de uitgelezen persoon om deze reis te leiden.

Reus van Rotterdam
Terwijl de bus over de Maasboulevard reed, kwam de eerste anekdote over Excelsior al naar boven. Verhalen van vroeger over de stad zorgden voor een rijdende Football Memories ervaring. Bij ieder gebouw of standbeeld kwam er een verhaal en een bijnaam. Aangekomen op de Kruiskade was aan de linkerhand het beeld van ‘de Reus van Rotterdam’ te zien; Rigardus Rijnhout. Met zijn 2 meter 38 en 230 kilo schoon aan de haak was hij de op één na langste man van Nederland ooit. Volgens Sander de Kramer was er een hijskraan nodig om hem van de tweede verdieping van zijn huis naar beneden te takelen.

Gehaktballen stouwen
Nadat de bus via het historische Delfshaven en het geboortehuis van Piet Hein reed, doemde in de verte de 185 meter hoge Euromast op. Onder toeziend oog van de Euromast kwam de bus nog langs de ‘pluk-me-kaalstraat’ waar het oude belastingkantoor en oude pakhuizen te vinden zijn. Via de Westzeedijk en de drie bekende bruggen boven de Maas kwam de bus aan bij De Ballentent, waar de laatste anekdote werd verteld. Het NK ‘Gehaktballen stouwen’ waar de winnaar negen en een halve bal opat en vervolgens een tegoedbon kreeg voor onbeperkt gehaktballen bij De Ballentent.

Gezelschap
Deze rit vol met Rotterdamse historie haalde bij de ouderen ook genoeg verhalen op die tijdens de reis werden gedeeld. Hendrik Nolles, Walking Footballer en één van de vrijwilligers van Football Memories, over het belang van dit soort activiteiten: ,,Ik vind het belangrijk om mij aan te sluiten bij wat de Excelsior Foundation doet, namelijk zorgen voor meer betrokkenheid tussen deze soms wel eenzame ouderen. Voor deze mensen is dit ook een houvast in de week. Er zouden twintig mensen niet slapen als deze bijeenkomsten niet zouden doorgaan.’’

Over een aantal weken staat de volgende activiteit weer op de planning. Dan wordt een kerstviering gehouden. Tot die tijd zijn er de vaste bijeenkomsten op dinsdagochtend.

Gerelateerd nieuws

do 15 juni 2023

Football Memories groep viert 92e verjaardag van Corrie

Uitgerekend op de dag voordat ze 92 jaar werd deed zich bij Corrie Meerkerk een medisch…

Lees meer

di 22 november 2022

Videoverslag van busreis door Rotterdam met Football Memories

De deelnemers van het project Excelsior Football Memories maakten onlangs een bustrip door Rotterdam met de…

Lees meer

Contact