Op de eerste vraag aan Peter van den Assen (71) of hij wel eens eerder is geïnterviewd, antwoordt de Walking Footballer na enig nadenken: “Ja, dat was op Woudestein, vóór een wedstrijd van het eerste elftal. Toen kwam er, bij de stroopwafeltent een journalist van De Volkskrant naar me toe, die wilde weten wat ik van voetballen op kunstgras vond. Het was in de tijd dat Excelsior het natuurgras wilde inruilen. Het artikel is later gepubliceerd, erg leuk”.
Tekst: Hans Maaskant
Roemrijke achternaam
Om eerlijk te zijn, daar geniet de Kralinger zijn bekendheid niet van. Die heeft meer te maken met zijn achternaam, die in Rotterdam en daar buiten wordt geassocieerd met schoenen. Hij maakt namelijk deel uit van de Van den Assem-familie, die die in de beginjaren van de vorige eeuw vanuit de Langstraat in West-Brabant in meerdere geledingen naar Rotterdam kwam. In zijn geval was dat zijn opa Petrus, die in 1908 op de fiets van Kaatsheuvel in Rotterdam arriveerde, om hier een schoenenwinkel te beginnen. Peters vader Kees zette de nering voort op de Oudedijk, nabij vishandel Ruud den Haan, waar zijn ouders een woning betrokken boven de winkel. Saillant details is, dat ‘Excelsior-legend’ Ton Wickel er vlak naast woonde. Een ander roemrijk geslacht Van den Assem (‘ergens verre familie’) komt voor uit Lambertus van de Assem, die in dezelfde jaren naar Rotterdam kwam. Daaruit vloeide het concern voort, dat later op de Aert van Nesstraat in het centrum met zeven winkels naast elkaar, de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg en in Tiel en Amsterdam furore maakte. Berry van den Assem heeft hun concern met twintig zaken en 130 medewerkers én hun webwinkel overigens dit voorjaar verkocht aan Omoda, een Zeeuws familiebedrijf dat ook in Rotterdam is gevestigd.
Voetballen op Gashoudersplein
Peter van den Assem groeide in Rotterdam op met zijn jeugdvriend Ton Wickel, waarbij voetballen op straat het parool was, met name op het Gashoudersplein, vlakbij hun huis. “Doordat ik pas op mijn tiende jaar bij Excelsior lid mocht worden, werd het vanaf mijn achtste Leonidas, toen een bekende amateurclub. Vervolgens heb ik tot mijn zeventiende in de jeugd op Woudestein gespeeld, waarna hevige rugklachten roet in het eten gooide. Precies weet ik het niet, maar ergens zit één kant van mijn rug blijkbaar niet aan de rest van mijn romp vast. Hoe dan ook, nadat ik volgroeid was, ben ik op mijn 27e, op een lager niveau, weer gaan voetballen”.
Excelsior Walking Football
En nu dus, na een ruime tussenliggende periode, Walking Football, waar Peter van den Assem veel plezier aan beleeft. “Op een gegeven moment, na een jaar of 45 zeg maar, kwam Ton Wickel naar me toe met de vraag of ik zijn vroegere buurjongen was. Het was een geweldige ontmoeting, waarbij hij mijn interesse voor Walking Footbal opwekte. Enfin, ik heb mijn voetbaltas ingepakt, om eraan mee te doen. In de eerste sessie liep ik een spierscheuring op, maar die is inmiddels verholpen. Ik doe nu een jaar of drie mee en vind de sfeer geweldig. Dat begint al met de heerlijke tompoucen van Piet de Lijster, die we op woensdag vanaf half tien met een kop koffie erbij nuttigen. Na het voetballen doe ik vervolgens mee met klaverjassen in de kantine, ook erg gezellig”. Op de vraag of Peter beter bedreven is in Walking Football of in klaverjassen, antwoordt hij gevat: “Nou ik ben er allebei even goed in, met dien verstande dat ik een jaar veertig niet had geklaverjast”.
De bank
Op de vraag wat Peter van den Assem in zijn arbeidszame leven heeft gedaan, luidt zijn antwoord: “Het was voor mij al snel duidelijk dat ik niet in de schoenenbranche wilde en daar had mijn vader alle begrip voor. Na mijn opleiding op de lagere, later middelbare detailhandelsschool werd het op mijn 20e een baan bij Amrobank op de Coolsingel, waar ik tot mijn 56e (na een reorganisatie) op de administratie actief ben geweest. Mede Walking Footballer Peter Stolk werkte er op een andere afdeling, Fred van Stralen was er besteller/loper. En dat kan je nog steeds zien als hij, op het WF-veld, als enige die dat mag, aan het rennen is”.
Seizoenkaart
De al ruim dertig jaar in Nieuwerkerk aan den IJssel woonachtige Peter van den Assem heeft al jaren een seizoenkaart van Excelsior, waar hij op de Erasmus-tribune een vaste zitplaats heeft. “Ik supporter steevast met twee vaste andere supporters, Piet de Lijster (van de tompoucen) zit vlak bij ons. Fred van Stralen is regelmatig suppoost op onze tribune, hoe mooi kan het zijn. Ook in mindere tijden is de sfeer er geweldig, ook in de bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie”.
vr 6 december 2024
Met tranen in haar ogen sprak een moeder deze woorden tijdens het oudergesprek, aan het einde…
Lees meerdo 5 december 2024
De Excelsior Foundation gaat dagbesteding aanbieden. In en om het stadion van Excelsior Rotterdam. In nauwe…
Lees meer