Walking Footballer Hans Bassant overleden

Excelsior Rotterdam heeft met droefheid kennis genomen van het overlijden van Hans Bassant. De oud-speler van de Kralingers is 79 jaar geworden. Hans Bassant maakte half jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw negen seizoenen deel uit van de hoofdmacht van Excelsior.

Er is lang discussie over geweest, wie voor Excelsior één de meeste doelpunten heeft gemaakt, maar sinds kort was er geen twijfel meer: de eer gaat naar Hans Bassant. Al zal het exacte aantal treffers wel nóóit bekend worden. Simpelweg omdat dat ‘vroeger’, vooral in de tweede divisie, niet exact werd bijgehouden. Het aantal treffer staat volgens officiële statistieken op 64. Dat de bij Neptunus in de jeugd én in het eerste elftal voetballende Hans Bassant nog steeds makkelijk scoorde tijdens zijn nieuwe liefde, Walking Football op Woudestein, was inmiddels óók duidelijk. Topscorer Fred van Stralen (alias Gerd Müller/Der Bomber) kreeg er in elk geval een geduchte concurrent bij.

Bij navraag vlak voor zijn plotselinge overlijden, bleek dat zélf scoren niet écht belangrijk was voor Hans Bassant. ,,Ik dacht dat Sjaak Roggeveen (80, verkozen tot beste speler Excelsior óóit, red.) vaker voor het eerste elftal had gescoord, maar blijkbaar niet dus’’, vertelde de bescheiden inwoner van Krimpen aan den IJssel. ,,Onlangs kwam er een Excelsior-supporter, die ik overigens niet kende, vol bewondering naar me toe. Hij legde enthousiast uit, hoe belangrijk ik wel voor de club ben geweest. Hij had het nog nét niet over een standbeeld op Woudestein… Lekker belangrijk. Ik ben uiteraard beleefd gebleven, maar dacht: nou weet ik het wel.’’ Johannes Jacobus Bassant, negen jaar semiprof op Woudestein (van 1966 tot 1975), onderbroken door één seizoen SVV in Schiedam, ten voeten uit.

Zoals vermeld, groeide Hans Bassant in voetballend opzicht op bij Neptunus aan de Abraham van Stolkweg. Daar had de snelle, wendbare linkerspits de hoogste jeugdelftallen doorlopen. Op zijn achttiende jaar debuteerde hij er in de hoofdmacht. Vooral het seizoen 1965-1966 was top, toen Neptunus promoveerde naar de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Hans Bassant speelde zichzelf toen in de kijker bij Excelsior en vertrok, voor een amateurvergoeding van drieduizend gulden (kassa voor de Neptunus-penningmeester), naar Woudestein. Rinus Smits was zijn eerste trainer.

Met good old Bob Janse aan het roer promoveerde Excelsior mét Hans Bassant in de gelederen in één ruk van de tweede- naar de eredivisie, wat nooit meer herhaald gaat worden. De snelle buitenspeler, was niet alleen goed voor véél, maar zeker ook voor belangrijke doelpunten namens Excelsior. Zoals zijn drie treffers tegen Vitesse tijdens de kampioenswedstrijd in 1974, met promotie naar de eredivisie (voor tienduizend man, 5-1, ook twee maal Frans van der Heide). Hans Bassant vond het trouwens het mooiste om in de tweede divisie tegen inmiddels opgeheven clubs als AGOVV (Apeldoorn), De Baronie (Breda), SC Drente, Gooiland, Limburgia en Zwolse Boys te spelen. ,,Oh ja, in Hengelo had je nog Tubantia. Lekker voetballen daar, met een uitpuilende staantribune, pal langs de zijlijn.’’

Voor Hans Bassant en zijn toenmalige medespelers lag het ‘grote geld’, als semiprof, aan het einde van de maand niet te wachten. Maar het spelplezier, de onderlinge vriendschappen en de waardering van de supporters waren onbetaalbaar. Hij had geen loonstroken meer van toenmalig penningmeester Martin Borneman, maar vaak ging het bij trainingen en gelijke spelen om briefjes van tien en vijfentwintig. Soms, bij meerdere overwinningen, een paar honderdjes per maand. Hans Bassant heeft nog een keer onenigheid met Borneman gehad over de (letterlijk uiterst smalle) loonstrook en ‘gedreigd’ om niet meer voor Excelsior uit te komen. Daar was Hans Bassant principieel in. Het minimale verschil is destijds, na overleg met voorzitter Henk Zon, toch uitbetaald. Afgezien van een mislukt uitstapje naar SVV in Schiedam, heeft Hans Bassant altijd betaald voetbal bij Excelsior in zowel de ere-, eerste-, als tweede divisie gespeeld.

,,Zijn we nog iets vergeten?’’ luidde de slotvraag aan Hans Bassant, vlak voor zijn overlijden. Toch over zijn doelpunten bijvoorbeeld? ,,Scoren was leuk, doelpunten bepalen uiteindelijk de einduitslag én het resultaat’’, legde hij uit. ,,Maar het aantal keren dat ik medespelers (méér dan het aantal treffers, red.) in staat stelde af te ronden, tegenwoordig aangeduid met assists, vond ik eigenlijk belangrijker. Dát is vooral de taak van buitenspelers.’’ Excelsior-spitsen als Dick Beek, Thijs Kwakernaat en Sjaak Roggeveen, alsmede een opkomende middenvelder als Frans van der Heide laten scoren, dat vond hij het mooiste.

Hans Bassant laat naast zijn echtgenote Jantine, dochter Babette, kleinzoon Luan en schoonzoon Martijn achter. De uitvaart vindt plaats in besloten kring. Excelsior wenst hen en alle andere nabestaanden sterkte met het verwerken van het verlies.


Hans Bassant recent op de tribune bij Excelsior Rotterdam met Frans van der Heide en Thijs Libregts.

Meer Nieuws

do 18 april 2024

Gluren bij de buren van de Erasmus Universiteit

Onze groep Football Memories was laatst te gast bij onze ‘buren’ van de Erasmus Universiteit. Een…

Lees meer

di 16 april 2024

Stem op ons project Voetbal Extra voor de Voetbal Geeft Prijs

Met het project Voetbal Extra zijn wij genomineerd voor de Voetbal Geeft Prijs 2023/2024. Met de…

Lees meer

Contact