Walking Footballer Henk van der Draai: ‘Iemand moet de oudste zijn’

Zijn voornaam Henk doet niet vermoeden dat het gezin Van der Draai oorspronkelijk uit Friesland komt. De voornaam van bijvoorbeeld broer Jouke van der Draai des te meer. Over de trouwe seizoenkaarthouder Jouke later meer. Walking Footballer Henk van der Draai aan het woord.

In 1952, ruim zeventig jaar geleden dus, kwam het gezin Van der Draai naar Rotterdam-Kralingen. Toen de verhuizing zich aankondigde, was Henk al vastbesloten bij Excelsior te gaan voetballen. Bij trainer Rinus Smits moesten Henk en zijn andere broer Jan ‘voorspelen’ en beiden werden aangenomen. Henk doorliep de C-tjes, B-tjes en de A-tjes (‘mooie tijden en trips naar Duitsland’). Hij herinnert zich nog dat hij heeft meegeholpen met timmeren aan de houten tribune en verfwerk elders op het complex.

Als senior kwam Henk in het vijfde en vierde van de amateurs terecht. Mede door zijn Delftse werkkring speelde hij daarna bij het Haagse VIOS. Als ‘technische man’ werkte hij ruim 40 jaar bij levensmiddelenconcern Calvé. Voetballen deed hij tot rond zijn dertigste. Toen hij tegen UVS een been brak, was het einde verhaal. Om zo’n vijftig jaar later (…) zijn comeback te maken als Walking Footballer, natuurlijk bij Excelsior.

Tennis en golf
Sportieve drang bracht Henk eerder bij tennis, waarbij hij in de KNLTB-competities speelde. Totdat zijn vaste tennismaat plotseling overleed en de sympathieke hobbyvoetballer zijn racket aan de wilgen hing. Nu is hij regelmatig te vinden op golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Samen met zijn overleden echtgenote kocht Henk ooit seizoenkaarten bij Excelsior en nog altijd is hij vaste tribuneklant. Daar is hij in het goede gezelschap van broer Jouke, die al sinds mensenheugenis seizoenkaarthouder op Woudestein is. Laatst, bij een thuiswedstrijd van de hoofdmacht, werd plots omgeroepen, dat ‘Jouke van der Draai speciaal welkom werd geheten’, omdat hij op dat moment voor het vijftigste jaar seizoenkaarthouder was!

Voortouw
Het deelnemen aan Walking Football bevalt Henk prima. ‘Gezellig, goed om weer een beetje bezig te zijn en lekker te ouwehoeren over voetbal’, zegt hij enthousiast. Op momenten dat er geen begeleider is, neemt hij het voortouw en leidt dan de warming up van de mannen. Bijzonder, dat uitgerekend de oudste van het stel (Henk is inmiddels 84) dat doet. Om tot besluit te vertellen: ,,Ik voel me nog fit en prima en ach ja… Iemand moet nu eenmaal de oudste zijn.’’

Meer Nieuws

do 21 december 2023

Piet van den Berg: fitte Walking Footballer

Van de circa 20 Walking Footballers bij de Excelsior Foundation hoort Piet van den Berg bij…

Lees meer

di 28 november 2023

Dick van Verre op weg naar een halve eeuw Excelsior

Dick van Verre is op de bijvelden van Woudestein één van de Walking Footballers, die daar…

Lees meer

Contact