Bokspromotor, sportliefhebber en sponsor Aad Veerman overleden

Bokspromotor, sportliefhebber en -sponsor Aad Veerman is vannacht na een kort ziekbed overleden. Dat meldde zijn oudste dochter Louise Lenten. De Rotterdammer in hart en nieren is 83 jaar geworden. De oprichter van het nog steeds actieve Losa Automatics (speelautomaten, vernoemd naar Louise en haar zus Sabrina), laat ook zijn jongste dochter Cynthia na. Hij was een regelmatige gast bij onze walking football en football memories bijeenkomsten.

Aad Veerman genoot vooral bekendheid door de vriendschap met zijn idool, de Crooswijkse bokser Bep van Klaveren, ook een trouw bezoeker van wedstrijden van Excelsior. Zakenman Aad Veerman bestierde in zijn jongere jaren met Sparta- en Feyenoord-legende Theo Laseroms een drankenhandel op Rotterdam-Zuid. Daarna begon hij in 1976 Losa Automatics. Sportsponsoring bleek voor de naamsbekendheid een onmisbare peiler, al was er altijd wel een gunfactor aan verbonden. Zoals bij (vooral) de amateurtak van Excelsior, waar hij nooit te beroerd was om ook andere taken voor zijn rekening te nemen. Zo was hij er trainer/coach van het eerste elftal. Daarvan werd gezegd, dat zijn spelers (door Aads intensieve bokstrainingen) veruit de beste conditie van de afdeling hadden.

Voorzitter Cock van Zanten van Sportclub Excelsior: ,,Wij wonnen de wedstrijden altijd op uithoudingsvermogen en kracht, want dat was volgens Aad de basis van het voetbal.’’ Van Zanten had zelf de eer om training van Aad te krijgen, net als secretaris Jacko van Ast. Laatstgenoemde roemt vooral de sfeer die hij in zijn teams wist op te bouwen: ,,Trainer, zoals hij genoemd wilde worden, bracht zijn elftallen steevast naar de boxschool om te laten zien wat nou echt trainen was. En zeker de legendarische nachtelijke bezoeken na de training aan een van zijn etablissementen, droegen heel veel bij aan de teamgeest.’’

Veerman was zelf ook lang speler van Excelsior 9, met mannen als Gerard Weber, Frans van der Heide en Piet de Kramer. Maar ook aan BVO Excelsior (waar hij conditietrainer was onder Rob Jacobs) en aan andere clubs (vooral in de bokssport) droeg hij zijn steentje bij. Tijdens duels van bokser Regilio Tuur om (vacante) wereldtitels, fungeerde hij samen met mede-legende Henk Rühling als promotor. Dat was onder meer in sportpaleis Ahoy’. Zonder zijn inbreng zouden de talloze Bep van Klaveren memorials én het standbeeld in Kralingen van de bokslegende, getooid met Olympische ringen, nooit tot stand zijn gekomen.

Aad Veerman stond volop in het leven, tot hij elf jaar geleden werd getroffen door een herseninfarct. Daardoor belandde hij, na verloop van tijd, in verzorgingstehuis Aafje in Kralingen. Gekluisterd aan zijn rolstoel, mocht hij daar op tal van bezoek rekenen. Vooral in coronatijd, mondde dat uit in uitstapjes naar het terras van de Ballentent en later naar café de Klapdeur aan de Vlietlaan. Ook daar werd hij steevast hartelijk ontvangen. Bij die gelegenheden gaven oud-Excelsior spelers en -trainers regelmatig acte de présence. Hij bezocht ook graag bijeenkomsten van de Excelsior Foundation op Woudestein, op de dinsdagochtenden. Dan bleek telkens weer dat er niets mis was met het geheugen van Aad Veerman. Zijn probleem was dat hij zijn kennis helaas niet goed meer kon verwoorden.

De Rotterdamse sport- en uitgaanswereld verliest in Aad Veerman een bijzonder mens en een trouwe vriend.

Gerelateerd nieuws

do 22 september 2022

Demonstratie Walking Football tijdens Wereld Alzheimerdag

Elke week trappen de mannen en vrouwen van de Walking Football Excelsior Rotterdam op woensdagochtend een…

Lees meer

di 21 juni 2022

Gert van Nes, voormalig hoofd sportterreinen nu walking footballer

Het toch al illustere gezelschap walking footballers bij Excelsior Rotterdam heeft er met Gert van Nes…

Lees meer

Contact