Demonstratie Walking Football tijdens Wereld Alzheimerdag

Elke week trappen de mannen en vrouwen van de Walking Football Excelsior Rotterdam op woensdagochtend een balletje op ons eigen complex. Maar op woensdag 21 september was dat even anders. Vanwege Wereld Alzheimerdag was er een buurtmarkt bij het verpleeghuis van Aafje bij de Nieuwe Plantage en daarom vond ook Walking Football daar plaats.

Buurtmarkt bij de Nieuwe Plantage
Bewoners van Oostmolensteyn zijn regelmatig aanwezig bij de bijeenkomsten van Football Memories. Nu organiseerde het verzorgingstehuis de buurtmarkt bij de Nieuwe Plantage en daarvoor waren onze mannen en vrouwen uitgenodigd. Walking Football is een vorm van voetbal waarbij je meestal 6 tegen 6 speelt. De bal moet op de grond blijven en er mag niet gerend worden.

Excelsior Walking Football
De meeste ouderen die meedoen aan Walking Football hebben een verleden bij Excelsior en dat brengt ze ook samen. Cock van Zanten is al jarenlang voorzitter van Sportclub Excelsior. Ton Wickel is oud-prof en heeft onder andere bij Excelsior en Ajax gespeeld. Guno Braaf is al jaren vrijwilliger bij Excelsior en regelt onder meer alles voor de ballenjongens bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Zij komen op dinsdagochtend ook samen voor Football Memories, een project voor ouderen die eenzaam zijn of (beginnende) dementie hebben. Ze halen wekelijks (voetbal)herinneringen op en blijven zo hun geheugen prikkelen. En terwijl oude tijden herleven, hebben ze een gezellige tijd met elkaar.

Eén van de initiatiefnemers van Excelsior Football Memories bij Excelsior Rotterdam is Piet de Kramer. Hij vertelt wat de waarde is van deze activiteit: ,,We hadden dit bij Willem II gezien en wilden dit naar onze club brengen. Het is heerlijk om met oude bekenden te zijn en daarnaast is het uiteraard goed voor ons om bezig te blijven.”

Hendrik Nolles, één van de deelnemers van Walking Football, vertelt wat het belangrijkste is op de woensdagochtenden bij Excelsior. ,,Bij het Walking Football zijn er maar twee dingen belangrijk: wie neemt de koeken mee en wie wint aan het einde van de ochtend met klaverjassen?’’

Deze uitspraak is tekenend voor de sfeer onder deze heerlijke groep mensen. Het is ontzettend gezellig en zij hebben veel lol met elkaar. Het Walking Football wordt georganiseerd om sportparticipatie in de wijken te verhogen en om ervoor te zorgen dat ouderen blijven bewegen. Zo ongeveer een half jaar geleden waren er 16 leden en dat aantal is omhoog gegaan naar 22 man.

Gemeente Rotterdam
Naast onze Walking Footballers waren uiteraard ook stichting DOCK en de gemeente Rotterdam aanwezig in de belevingstuin naast de Nieuwe Plantage. Marcella Braamskamp van de gemeente werkt als beleidsadviseur samen met zorg- en welzijnsorganisaties om van Rotterdam een dementievriendelijke stad te maken: ,,In 2021 heeft Alzheimer Nederland aan Rotterdam het predicaat Dementievriendelijk gegeven. Er gebeurt al veel, maar we willen dat er nog meer mogelijkheden komen voor mensen met dementie.”

Zij wijst op de belevingstuin bij de Nieuwe Plantage, die is ingericht om alle zintuigen te prikkelen, de paden zijn egaal en er is gelegenheid om uit te rusten. De tuin is daarmee geschikt voor mensen met dementie, maar iedereen is hier welkom. Marcella Braamskamp: ,,Hier komen vandaag een heleboel dingen samen en dat is prachtig om te zien. Dagactiviteiten en -besteding zijn heel belangrijk voor ouderen. Het geeft hen mogelijkheden om zinvol bezig te zijn, sociale contacten te leggen en hun vaardigheden te blijven benutten.’’

Als u geïnteresseerd bent om aan te sluiten bij Walking Football en/of Excelsior Football Memories kunt u contact opnemen met de Excelsior Foundation via Andrean Loizides: telefoon 06-47318213 of andrean.loizides@excelsiorfoundation.nl.

Gerelateerd nieuws

do 21 december 2023

Piet van den Berg: fitte Walking Footballer

Van de circa 20 Walking Footballers bij de Excelsior Foundation hoort Piet van den Berg bij…

Lees meer

di 28 november 2023

Dick van Verre op weg naar een halve eeuw Excelsior

Dick van Verre is op de bijvelden van Woudestein één van de Walking Footballers, die daar…

Lees meer

Contact